Ljuvlig äppelmos som också kan göras på syrliga äpplen.
Kategori: Sylt Publicerat: 2011-09-12 Uppdaterat: 2023-10-03 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 3-4 burkar.
Tid: .
Ingredienser
ca 2 kg hela äpplen (1,5 kg skalade och urkärnade)
5 dl socker
1 dl vatten
1 citron
ev. 1 krm natriumbensoat
Tillaga så här
Lägg fem (en i reserv) stora, väl rengjorda, glasburkar i en kall ugn. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg locken till burkarna i vatten i en liten kastrull och värm tills det kokar.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Använd gärna en äppelskärare som på bilden nedan så sparar du ett par arbetsmoment. Lägg äpplena i ett vattenbad allteftersom du skalar. Annars blir de snabbare bruna.
Lägg äpplena (utan vatten) i en stor kastrull. Häll på socker och vatten. Krama ur saften från en citron och häll detta över äpplena.
Koka upp på svag värme och låt koka i ca 20 minuter tills äpplena blivit mjuka. Skumma av med en sked om äpplena ger ifrån sig mycket skum.
Ta kastrullen från plattan. Använd en elvisp och vispa äppelmoset direkt i kastrullen medan det fortfarande kokar. Det skall bli ett jämnt mos.
Om du tänker förvara moset länge så rör ut natriumbensoat med lite mos och blanda ner i moset.
Häll upp på de varma burkarna direkt från ugnen. Förslut direkt med de kokade locken. Vänd burkarna upp och ned så att det varma moset tar död på eventuella bakterier under locket och vänd sedan tillbaka. Förvara svalt, men gärna kallt.
Hållbarhet äppelmosFöljer du anvisningarna ovan noga med burkarna håller sig nog äppelmoset 3 månader i kylskåp. Använder du natriumbensoat håller de mycket längre. Jag har ätit mos enligt ovan med natriumbensoat som förvarats 1,5 år i en kallkällare (mellan +1 och +10 grader) utan problem.
Fler bilder på Äppelmos
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!