Smakrik vegetarisk ärtsoppa som passar utmärkt som huvudrätt på en torsdag.
Kategori: Soppa Publicerat: 2011-11-08 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 6-8 portioner.
Tid: .
Ingredienser
500g gula ärtor
1,5 liter vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
1 bit färsk ingefära
1 tsk mejram
1 tsk timjan
2 buljongtärningar
Ev 1 morot
Tillaga så här
Blötlägg ärtorna i en stor kastrull i minst 12 timmar i rikligt med vatten.
Häll bort blötläggningsvattnet och häll på 1,5 liter nytt vatten och tillsätt salt.
Koka upp. Medan det kokar upp rivs ingefäran och lök hackas fint. Häll ner ingefäran och lökarna.
blanda ner timjan, mejram och buljongtärningarna.
Koka i 1-1,5 timmar. När det återstår 30 minuter tillsätter du moroten skuren i slantar. Det går också att lägga ner moroten hel och sedan ta bort den när det kokat färdigt. Då används moroten enbart för smaken på soppan.
Om soppan är väldigt tjock går det bra att späda med mer vatten.
Servera med en liten klick senap och gärna ett gott matbröd.
Tips 1!Ärtsoppan går utmärkt att frysa in.
Tips 2!Kan också varieras med att ha ner 3-400 gram bogfläsk eller sidfläsk . Då skall köttet koka med ärtorna och om köttet blir färdigt före ärtorna så tas köttet upp. Då kan det skäras i tärningar och läggas tillbaka i soppan alldeles innan serveringen.
Fler bilder på Ärtsoppa vegetarisk
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!