Enkelt och noggrant recept för att göra hemgjord blåbärssylt. Med steg-för-steg instruktioner och tips på hur du får perfekt sylt varje gång, är detta recept perfekt för både nybörjare och erfarna syltmakare.
Kategori: Sylt Publicerat: 2011-07-29 Uppdaterat: 2024-08-29 Författare:
Johanna Sandström
Mängd: 1 liter.
Tid: .
Ingredienser
Alternativ 1 ( ger fast sylt)
2 liter blåbär (ca 1,3kg)
3 dl syltsocker (ca 250 g)
3 dl strösocker (ca 250 g)
0,5 krm natriumbensoat (valfritt)
Alternativ 2 ( ger lös sylt)
2 liter blåbär (ca 1,3kg)
6 dl strösocker (ca 500 g)
1 krm natriumbensoat (valfritt)
Tillaga så här
Välj först om du vill ha rinnig/lös blåbärssylt eller fastare konsisten på din sylt.
Rengör glasburkar och lock. Ställ in glasburkarna i ugnen på max 100 grader och locken i en kastrull med vatten som du kokar upp och låt stå så medan du kokar sylten.
Rensa och skölj bären.
Koka blåbären i 10 minuter.
Ta grytan från plattan och tillsätt socker lite i taget samtidigt som du rör om. Koka sedan 5 minuter.
Tag grytan från plattan och ta bort eventuellt skum.
Se till att sylten inte kokar. Tillsätt ev. natriumbensoat utrört i 1 dl av sylten. Sylten får inte koka när du tillsatt natriumbensoat, då det kan påverka smaken negativt.
Häll upp sylten i de varma och rena glasburkarna ända upp till kanten och sätt genast på locken. Låt sylten i kastrullen stå på svag värme medan du häller upp så att den inte hinner kallna innan alla burkarna är fyllda. Vänd på varje färdig syltburk några sekunder så att eventuella bakterier under locket dödas av den varma sylten innan den sedan ställs för att svalna.
Tips: För bästa hållbarhet, förvara den färdiga sylten svalt och mörkt.
Fler bilder på Blåbärssylt
Detta recept har inga fler bilder.
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!