Det unika med gjutjärnsgryta är att brödet blir väldigt frasigt och får en härligt god hård yta.
Kategori: Matbröd Publicerat: 2019-08-12 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 1 bröd.
Tid: .
Ingredienser
5 dl vatten
10 g jäst
2 msk honung
1 msk salt
3 dl grahamsmjöl (eller annat grövre mjöl)
7 dl vetemjöl (ca)
1 dl nötter eller frön t.ex. sesamfrön
Tillaga så här
Blanda vatten (37 grader) och jäst i en bunke. Rör om tills jästen lösts sig. Tillsätt honung, grahamsmjöl, salt och ca 5dl vetemjöl. Arbeta ihop degen, men den ska vara något lös. Blanda ner nötterna.
Jäs brödet i ca 45 min.
Baka ut degen och knåda ihop med mer vetemjöl, cirka 2 dl. Låt jäsa igen ca 30 min.
Sätt på ugnen på 250 grader. Ställ in den tomma gjutjärnsgrytan i varm ugn i 20 minuter.
Ta ut den varma grytan, fyll botten med lite mjöl eller frön och häll sedan i degen.
Grädda brödet med lock på i 25 minuter. Ta sedan av locket och grädda i ca 15 min. Sänkt ev. temperaturen till 200 grader om du tycker att brödet börjar få för mycket färg.
Stjälp upp brödet på ett galler och låt det svalna.
Fler bilder på Bröd i gjutjärnsgryta
Diskussion och synpunkter (1 kommentarer)
Elisabeth skrev 2021-12-11:Använde 2 dl majsmjöl och resten vetemjöl.
Blev jättegott!