Gratäng med köttfärs och ris
En alltiett gratäng med köttfärs, ris och krämig ostsås. Ett gott alternativ till lasagne!
Kategori:
KöttPublicerat:
2012-06-30Uppdaterat:
2020-07-25Författare:
Daniel Lind
Mängd: 6 portioner.
Tid: .
Ingredienser
Ris- 3 dl ris
- 6 dl vatten
- ½ tsk salt
Köttfärs- 2 msk smör eller rapsolja
- 1 gul lök
- 3-400 g köttfärs
- 1 förpackning krossade tomater (500 g)
- 1 msk tomatpuré
- 2 små vitlöksklyftor
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Ostsås- 2 msk smör
- 2,5 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 krm vitpeppar
- 1-2 dl riven ost
- 3 krm salt
Tillaga så här
- Skölj och koka riset med vatten och salt, enligt anvisningarna för riset på förpackningen.
- Finhacka och bryn löken och köttfärsen i smöret eller oljan.
- Rör ner krossade tomater, tomatpuré och de pressade vitlöksklyftorna. Salta och peppra. Låt puttra på svag värme medan du gör ostsås.
- Gör ostsåsen: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölet. Låt fräsa en liten stund, men låt det inte få färg.
- Häll i mjölk och låt koka upp. Koka på svag värme 5 minuter. Krydda och salta.
- Ta ostsåsen från plattan och rör ned den rivna osten.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta fram en ugnsform ca 20x30cm och fördela ut hälften av riset jämnt i formen.
- Därefter fördelar du all köttfärs jämnt över riset i ugnsformen. Sedan lägger du den andra hälften av riset ovanpå köttfärsen jämnt fördelat.
- Häll över ostsåsen och grädda sedan gratängen i ca 20 min i 225 grader i mitten av ugnen.
- Servera köttfärsgratängen med en vitkålssallad, rivna morötter eller som på bilden med tomater och persilja.
Fler bilder på Gratäng med köttfärs och ris
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!
Skicka kommentar