Saftiga grötbullar som är gjorda på havegrynsgröt. Enkla att göra och fantastiskt goda.
Kategori: Matbröd Publicerat: 2024-03-05 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 40 bullar.
Tid: .
Ingredienser
3 dl havregryn
5 dl vatten
1,5 tsk salt
100 gram smör
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 dl sirap
1,5 kg mjöl
2 msk havregryn
Tillaga så här
Gör en havregrynsgröt: Koka upp havregryn, vatten och salt i en kastrull och låt koka i några minuter.
Lägg smör i den varma gröten så det smälter. Låt grötsmöret sedan svalna till 37 grader.
Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den sedan över jästen. Blanda ner sirapen i degvätskan.
Blanda ner grötsmöret och nästan allt vetemjöl (spara någon dl) och knåda tills det blir en fin deg. Lägg till mer mjöl om det behövs, men degen ska vara lite lös.
Forma degen till 40 runda och lätt tillplattade bullar. Låt brödet jäsa på plåten 20-30 min.
Strö eventuellt över lite havregryn över bröden för att de ska bli lite finare.
Grädda bröden ca 15 min i 200 grader mitt i ugnen. Pensla bullarna med ljummet vatten när de kommer ut från ugnen.
Fler bilder på Grötbröd på havregrynsgröt
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!