Hallonsylt går snabbt att laga själv. Koka hallon med socker så får du en god hemgjord hallonsylt.
Kategori: Sylt Publicerat: 2019-09-16 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 1,5 liter.
Tid: .
Ingredienser
1 kg färska eller frysta hallon
500 g strösocker
1/4 citron (kan uteslutas)
1/2 krm natriumbensoat (kan uteslutas)
Tillaga så här
Rengör glasburkar som du ställer in i ugnen på max 100 grader. Locken läggs i en kastrull med vatten som får koka upp.
Hallonen måste vara rensade och sköljda.
Koka hallonen i 10 minuter. Häll också ner saften från citronen som pressats, vilket gör att sylten får bättre konsistens och även en friskare smak. Om bären är väldigt torra kan du även tillsätta en deciliter vatten. Skumma av ifall det blir väldigt mycket skum.
Ta grytan från plattan och tillsätt socker lite i taget samtidigt som du rör om. Koka sedan hallonsylten 5 minuter.
Tag grytan från plattan och se till att sylten inte kokar. Tillsätt ev. natriumbensoat utrört i 1 dl av sylten. Sylten får inte koka när du tillsatt natriumbensoat, då det kan påverka smaken negativt.
Häll upp hallonsylten i de varma och rena glasburkarna ända upp till kanten och sätt genast på locken. Vänd runt syltburkarna så att den varma hallonsylten når insidan av locket och tar bort eventuella bakterier, vilket gör att risken för bakteriepåväxt minimeras.
HållbarhetÖppnad burk hallonsylt förvaras i kylen, medan oöppnad kan förvaras i kallkällare eller sval en längre tid. Sylten får extra hållbarhet om du följer beskrivningen om burkarna ovan samt tillsätter natriumbensoat som konserveringmedel. Detta recept är en lättsockrad hallonsylt, men vill du få ännu bättre hållbarhet kan du ta mer socker - upp till 800 gram socker fungerar och ger sylten mycket längre hållbarhet.
Fler bilder på Hallonsylt
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!