Hönökakor
En saftig ljus hönökaka som är god till varm choklad.
Kategori:
MatbrödPublicerat:
2011-09-14Författare:
Johanna Sandström
Mängd: 8 stora hönökakor eller ca 16 tekakor.
Tid: .
Ingredienser
- 25g jäst, 1/2 paket
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 4 msk sirap
- (ev. 1 tsk finmald kardemumma eller brödkrydda)
- 4 dl grahamsmjöl
- 8-10 dl vetemjöl
Tillaga så här
- Smula jästen i en bunke.
- Smält margarin och blanda med mjölken. Värm till 37 grader. Häll ner i bunken.
- Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och ev. smaktillsats. Blanda ner grahamsmjölet och därefter vetemjöl.
- Arbeta degen - den skall bli lätthanterlig.
- Låt degen jäsa under bakduk i minst 40 minuter, gärna längre.
- När degen jäst klart delas den i så många kakor som önskas. 8 delar om större kakor och 16 om mindre.
- Rulla och tryck ut dem så att de är ca 1 cm tjocka på bakplåtspapper på ugnsplåtar.
- Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 275 grader.
- Grädda mitt i ugnen i ca 6-7 minuter. Kakorna ska bli ljust gyllenbruna. Låt kakorna svalna på galler.
Fler bilder på Hönökakor
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!
Skicka kommentar