En kålgryta som smakar som vanliga kåldolmar. Borde heta snabba kåldolmar.
Kategori: Kött Publicerat: 2011-09-26 Uppdaterat: 2020-05-25 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 5-6 portioner.
Tid: .
Ingredienser
1 gul lök
4 msk matolja
300 g köttfärs
600 g vitkål
2 msk färsk dill
1-2 tsk soja
1 msk ljus sirap
2 buljongtärningar
1 krm salt
2 krm svartpeppar
4-5 dl vatten (ev. mer om du kokar utan lock)
Till servering
3 dl jasminris
lingonsylt
Tillaga så här
Skala och hacka löken. Fräs löken i 2 msk olja i en hög stekpanna eller gjutjärnsgryta. Tillsätt köttfärsen efter 2 minuter. Fräs lök och köttfärs i ca 5 minuter. Smula ner buljongtärningarna medan du fräser. Häll upp lök och köttfärs på ett fat.
Strimla vitkålen. Kom ihåg att skära bort den träiga rotstocken. Fräs vitkålen i 2 msk olja i gjutjärnsgrytan i ca 15 minuter under lock. Häll i lite vatten åt gången så att det aldrig blir torrt i botten. Rör om så att det inte bränner fast i botten.
Blanda i köttfärs och löken. Blanda ner dill, svartpeppar, soja, sirap och salt. Smaka av.
Låt allt koka ihop sig ca 5 minuter.
Servera med jasminris och lingonsylt (eventuellt även matlagningsyoghurt eller crème fraiche). Smakar precis som kåldomar, men går betydligt snabbare att tillaga!
Detta är egentligen en kålgryta, men eftersom det är samma ingredienser som till kåldolmar så smakar det precis som kåldomar i munnen!
Fler bilder på Kålgryta (som smakar kåldolmar)
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!