Lagom sega knäck som går snabbt att koka och är ett måste att bjuda på till jul.
Kategori: Godis Publicerat: 2011-12-17 Uppdaterat: 2019-12-10 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 50 knäck.
Tid: .
Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl sötmandel
Tillaga så här
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.
Rör om och koka upp. Koka sedan på medelstark värme i ca 20-30 minuter.
Medan knäcken kokas hackar du mandel i lagom stora mandelbitar. Fördela också de tomma knäckformarna på en bakplåt. Använd hellre för många knäckformar än för få - om du behöver fylla på med mer formar riskerar knäcken att stelna innan du är färdig att fortsätta fylla dem.
Prova om knäcken är färdig genom att göra ett knäckprov eller kulprov: Häll ner en liten gnutta knäck i ett glas med iskallt vatten. Om knäcken går att forma till en kula är knäcken färdig. Om du väntar ytterligare någon enstaka minut blir knäcken lite hårdare. Koka dock inte för länge - då blir knäcken riktigt hård.
Blanda ner den hackade sötmandeln i kastrullen med knäcken.
Tag kastrullen från plattan och häll ner knäcken i knäckformarna. Använd gärna två skedar så går det lättare att skrapa av från den ena skeden.
Låt svalna. Förvara knäcken i kylskåp.
Hållbarhet för knäckEftersom knäcken innehåller både mycket socker och mycket sirap är hållbarheten god. Du kan gott ha knäcken i kylen 3 veckor utan att den blir dålig. Jag har dock aldrig ätit dålig knäck eftersom vi brukar äta upp den innan trettondagen efter jul!
Fler bilder på Knäck
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!