- Ställ burkar för ca 3 liter sylt i ugnen på 125 grader och deras lock i en kastrull med vatten som kokas upp.
- Rensa körsbären och skölj dem väl. Lägg bären i en kastrull som rymmmer helst 5 liter. Koka bären mjuka - det kan ta ett par minuter till 20 minuter beroende på hur mogna körsbären är.
- Häll de kokta bären genom en passérvagga som du ställt på en annan kastrull eller bunke. Fruktköttet och kärnorna fastnar då i vaggan. Passera/massera kärnorna, skalen och det fruktkött som fastnade i passérvaggan tills det nästan endast är kärnorna kvar. Skrapa undersidan på vaggan så att allt fruktkött följer med.
- Häll tillbaka bärblandningen i kastrullen, koka upp på nytt och häll ner syltsockret. Koka i ca 5 minuter. Testa om sylten har bra konsistens genom att ta en sked med sylt och sätta in den på en assiett i kylskåpet. är sylten för hård blandar du i vatten och är den för lös låter du den koka en stund till.
- Häll upp körsbärssylten på rena glasburkar som du värmt i ugnen. Förslut burkarna med lock som du kokat i vattenbad.
Har du ingen passérvagga kan du istället kärna ur körsbären och i övrigt följa receptet ovan. Dock får du då med skalen till körsbären, vilket kanske inte alla tycker om i sylt.