Saftig och enkelt recept på klassisk morotskaka. Godaste vi ätit.
Kategori: Fikabröd Publicerat: 2011-10-14 Uppdaterat: 2022-02-15 Författare:
Johanna Sandström
Mängd: 8 portioner.
Tid: .
Ingredienser
2,5 dl neutral olja (t.ex. raps- eller solrosolja)
3,5 dl strösocker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
Topping
200g naturell färskost (tex philadelphia eller cream cheese)
ca 50g ljummet smör eller margarin (kan uteslutas)
1,5 dl florsocker
Lite saft av en halv citron
2 tsk vaniljsocker
Tillaga så här
Vispa ihop socker och olja.
Tillsätt de rivna morötterna och äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten.
Häll smeten i en bröad form på ca 23 cm i diameter.
Grädda kakan i 200 grader längst ned i ugnen i ca 40 minuter. Den kan bli lite kladdig i mitten, men det är då den är som godast!
När kakan svalnat rörs toppingen ihop och breds över kakan. Smaka av så att du tycker att den är god. Mängden florsocker och citron kan justeras efter smak, men syran i citronen behövs för att det ska bli riktigt gott.
Låt kakan stå kallt en stund före serveringen ifall du vill att toppingen ska bli lite fastare i konsistensen.
Fler bilder på Morotskaka
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!