En matig moussaka med potatis, aubergine och fetaost.
Kategori: Kött Publicerat: 2017-05-02 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 4-6 portioner.
Tid: .
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
4 msk olivolja
400 g köttfärs
500 g krossade tomater
1 aubergine, skivad
8 kokta skalade potatisar (ca 800g)
2-3 tsk oregano
salt och svartpeppar efter smak
Bechamelsås
0,5 dl olivolja
2,5 msk vetemjöl
50 g riven stark ost
salt
svartpeppar
5 dl standardmjölk (3%)
2 msk smör
150 g fetaost
Tillaga så här
Köttfärssås: Fräs hackad lök och pressad vitlök i olivolja i en gryta tillsammans med tomatpuré.
Tillsätt färsen och stek ca 5 minuter.
Häll i krossad tomat samt smulad buljongtärning och krydda med oregano, salt och svartpeppar. Låt småkoka ca 20 minuter under lock.
Bechamelsåsen: Vispa ihop olivolja och mjöl i en stor kastrull. Bryn ca 1 minut och tillsätt sedan mjölken. Låt småkoka till en tjock sås ett par minuter och drag kastrullen från värmen. Rör ned riven ost i såsen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva auberginen i tunna skivor (ca 0,5cm).
Smörj en stor ugnsform med smör. Fördela den skivade kokta potatisen över formen. Fördela sedan den skivade auberginen ovanpå potatisen. Därefter köttfärssåsen och sist tärnad fetaost.
Häll bechamelsåsen över moussakan.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills auberginen är mjuk och moussakan fått fin färg.
Fler bilder på Moussaka
Detta recept har inga fler bilder.
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!