En blandning mellan pasta med köttfärsås och lasagne. Gratängen är extra krämig med mycket ost.
Kategori: Pasta Publicerat: 2022-01-12 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 6.
Tid: .
Ingredienser
Vegetarisk färssås
1 msk olja
1 gul lök
400 g vegetarisk färs (veggofärs)
2 st 500 g krossade tomater
2 tsk torkad oregano (eller motsvarande färsk)
2 tsk torkad basilika (eller motsvarande färsk)
1 tsk paprikapulver
1 tsk smoked paprikapulver (kan ersättas med vanligt paprikapulver)
1 msk soja
2 msk ketchup
1 tsk salt (cirka)
Crème fraiche-sås
2 dl créme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk Sweet chilisås (sötsur sås)
1 krm salt
Övrigt till gratängen
500 g pasta, t.ex. fusilli
2 st 125g mozzarella
100 g riven ost
Tillaga så här
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, sila av och ställ åt sidan.
Hacka löken fint. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta och stek löken. Tillsätt veggofärsen och stek några minuter ytterligare.
Tillsätt krossade tomater, soja och krydda med oregano, basilika, smoked paprika och paprikapulver och koka upp, rör om och låt sedan puttra på låg värme i ca 10-15 min.
Blanda alla ingredienser till crème fraiche-såsen i en skål och ställ åt sidan.
Skiva mozzarellaosten i tunna skivor.
Lägg hälften av crème fraiche-såsen i botten av en ugnsform, ca 25×35 cm. Häll över pastan. Bred resterande crème fraiche-sås över pastan och lägg mozarellaskivorna ovanpå. Lägg all färssås jämnt på pastan/mozarellan utan att röra om. Toppa rikligt med riven ost.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Låt sedan vila innan serveringen.
Fler bilder på Pastagratäng
Detta recept har inga fler bilder.
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!