Rabarbersaft i saftmaja

Rabarbersaft i saftmaja

Med saftmaja kokas denna rabarbersaft snabbt och enkelt!

Kategori: Dryck
Publicerat:
Uppdaterat: 2020-06-11
Författare:

Mängd: 2 liter.

Tid: .

Ingredienser

  • 1 kg rabarber
  • 400 g socker per 1 liter råsaft

Tillaga så här

  1. Skölj rabarbern och skär den i cm-långa bitar.
  2. Lägg rabarbern i saftmajan.
  3. Sätt kokplattan på högsta effekt. Minska effekten genast då vattnet börjar koka. Vattnet ska koka hela tiden för att bilda ånga, men samtidigt finnas kvar under hela processen.
  4. Koka i ca 40 minuter. Tiden är inte det viktiga. Det viktiga är att all rabarber-vätska har ångats ner i saftbehållaren. Mängden saft kan på grund av detta variera något beroende på hur mycket du ångar på i saftmajan och hur länge du kokar.
  5. Häll över saften från saftmajan till en annan kastrull och passa då på att sila bort eventuell rabarber som följt med saften i saftmajan. Sila kan man göra med en vanlig tesil (ju större desto bättre).
  6. Notera hur mycket råsaft det blev och tillsätt sockret enligt anvisningen ovan.
  7. Koka upp råsaften en gång till - nu med sockret tillsatt.
  8. Skumma eventuellt om det är mycket skum. (Det gjorde inte jag.)
  9. Färdig saft. Häll upp saften på rena, varma flaskor och tillslut väl. Förvara saften svalt.
Hållbarhet: Eftersom jag inte tillsatt konserveringsmedel så bör saften drickas upp inom några veckor eller frysas in. Tappar du upp saften på rena och varma flaskor håller oöppnade flaskor flera månader i kylskåp.

Fler bilder på Rabarbersaft i saftmaja

Bild 2 av Rabarbersaft i saftmaja

Diskussion och synpunkter (14 kommentarer)

Gunilla Anderssom skrev 2021-07-12: Dricker man den som den är eller späder man?

Daniel Lind skrev 2020-07-16: Lisa: Vissa saftmajor har markeringar hur mycket vatten som kan fyllas på underst, men om den inte har det så kan du ta cirka hälften upp, vilket brukar vara cirka 1,5 liter. Det är viktigt att den inte kokar torr så du kan behöva fylla på med vatten om du kokar länge, på för hög temperatur eller har för lite vatten i.

Gittan Flink Olsson skrev 2020-06-26: Finns det någon som hat ett recept på rabarbersaft i saftmaja med socker

Lisa skrev 2020-06-12: Hur mycket vatten ska jag använda?

Daniel Lind skrev 2020-06-11: Tatiana: Jovisst kan man göra så. Jag tycker dock om att få det lika sött varje gång och jag upplever det som att det kan variera lite väl mycket mellan gångerna, men även om det är första flaskan eller andra, eftersom sockret urlakats tidigt, medan det sista ur rabarbern kan ta rätt lång tid.

Tatiana skrev 2020-06-11: Är inte vitsen med saftmaja att du slänger i frukt/bär och socker på en gång, och tappar ur färdig saft?
Inget mätande och omkokande och annat stök.

Rosie skrev 2018-05-19: Tydligt recept och gott!

Charlotta skrev 2017-07-03: Jättegod saft. Bra att få göra nåt med alla rabarber. Barnen gillade det också!

Carina skrev 2015-06-12: Jag fyllde saftmajan med rabarber och la till en skivad citron (för hållbarheten) blev ca 3 liter råsaft och gott som bara den!

Linnéa skrev 2014-07-13: Jag gjorde på 1,4kg och fick en liter råsaft. Hälften/hälften rabarber och jordgubbar.
Konstigt...

Daniel skrev 2014-06-09: Berit: Det låter konstigt. Mina gissningar är: För kort koktid eller läckande saftmaja så att ångorna far bort.

Berit skrev 2014-06-09: Jag hade 800 g rabarber, det blev inte mer än 4 dl färdig saft. Jag följde receptet minutiöst, vad blev fel måtro?

lukas skrev 2012-06-20: jättebra recept!!!

ANJA skrev 2011-07-06: Tack för receptet till rabarbersaften i saft majan

Skicka kommentar

Säkerhetskod Kod:

 

Dela detta recept

Sätt betyg

  • Just nu 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Betyg: 3.8/5 (12 röster)

Fler recept i denna kategori

Se alla recept i Dryck

 

 


 

Tack

Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.