Ett recept som ger mycket bröd och är enkelt att göra. Du kan ta dubbel jäst om du vill jäsa rågflingebröden lite mindre länge.
Kategori: Matbröd Publicerat: 2016-12-04 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 60 rågrutor.
Tid: .
Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
1 liter mjölk
2 msk brödsirap
3 tsk salt
3 tsk brödkryddor
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
Tillaga så här
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och se till att blandningen blir 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen är helt upplöst.
Blanda ner sirap, salt, brödkryddor, rågflingor, havregryn, rågsikt och hälften av vetemjölet.
Rör ihop blandingen till en deg och häll på resten av vetemjölet litegrann i taget tills degen börjar släppa från kanterna och inte är alltför kladdig.
Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Dela degen i två delar.
Kavla ut den ena deghalvan på ett mjölat bakbord tills det täcker en plåt, ca 30x40cm. Lägg bakplåtspapper i en djup bakplåt av den storleken och lägg sedan degen på bakplåtspappret.
Gör likadant med den andra deghalvan.
Nagga de två bröden och skär de i rutor med en bordskniv. Varje plåt ska bli cirka 30 st bröd, vilket blir ca 6x6cm.
Lägg bakduk över bröden och låt jäsa ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda rågrutebröden mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt rågflingebröden svalna på galler under bakduk efter gräddning.
Fler bilder på Rågflingebröd
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!