Smörgåstårta som passar både kräsna barn och vuxna. Ägg och skinka är huvudingredienserna i fyllningarna.
Kategori: Tårta Publicerat: 2015-03-01 Författare:
Daniel Lind
Mängd: 18 portioner.
Tid: .
Ingredienser
1 tårtbotten för smörgåstårta, skuren i tre lager (ca 40x30cm)
Lager 1
9 ägg
200g majonnäs
2,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
Lager 2
400g mjukost
200g skinka
2,5 dl vispgrädde
Garnering
2,5 dl Crème fraiche
200g skinka
1 gurka
250g körsbärstomater
200 g vindruvor
1 huvud Isbergssallad
Tandpetare
9 ägg
600g färdigskivad ost
Tillaga så här
Dag 1: Förbered tårtbottnarna.
Koka äggen genom att lägga ner dem i kallt vatten och när vattnet kokat låter du dem koka 7 minuter.
Vispa grädden till båda lagren (5dl) lite lös, utan att vara rinnig.
Skala äggen och hacka ner dem i en bunke.
Blanda ner hälften av grädden (motsvarande 2,5dl ovispad) samt majonnäs och salt. Rör om lätt.
Skär skinkan väldigt fint och lägg den i en ny bunke.
Häll ner andra hälften av grädden på skinkan. Blanda även ner mjukosten.
Lägg det första lagret av brödet på ett bakplåtspapper på t.ex. en ugnsplåt eller liknande stabilt underlag.
Bred ut äggblandningen jämnt över brödet. Lägg på nästa lager av brödet.
Bred ut skinkblandningen jämnt över brödet. Lägg på sista lagret av brödet.
Skär till smörgåstårtans kanter med en brödkniv om det behövs så att allt blir jämnt och fint.
Pensla ut crème fraichen runtom på hela tårtan med t.ex. baksidan på en sked.
Täck tårtan med en plastfolie och låt stå kallt över natten.
Dag 2: Garnera tårtan
Garnera tårtan med det som ni vill ha. En barnvänlig variant är att lägga på ostrullar, skinkrullar, gurkor skurna i halvmånar, tomater, äggskivor, vindruvor på tandpetare.
Runtom tårtan fästes med fördel isbergssallad. En variant är att runt tårtan fästa ostkrokar som smulats i t.ex. mortel.
Fler bilder på Smörgåstårta
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!