Recept på surdeg som passar till många olika sorters surdegsbröd.
Kategori: Matbröd Publicerat: 2011-10-30 Författare:
Johanna
Mängd: 10 surdegar.
Tid: .
Ingredienser
Dag 1
1 dl grovt rågmjöl
1 dl fingervarmt vatten
Dag 4
1 l fingervarmt vatten
1 liter grovt rågmjöl
Tillaga så här
Dag 1
Rör ihop ingredienserna för dag 1 och ställ i rumstemperatur med bakduk eller folie över och låt stå så i 3 dygn, men rör om varje dag.
Dag 4
Tillsätt 1 liter fingervarmt vatten och en liter grovt rågmjöl.
Rör ihop till en lös deg som sedan får stå i ett dygn i rumstemperatur.
Dag 5
Nu är surdegen färdig och kan delas upp i 10 små burkar. Du kan baka på den direkt alternativt frysa in.
Hållbarhet på surdegI frysen håller surdegen ett helt år, men i kyl någon vecka. Innan den frysta degen används ska den ha tinat ordentligt, så ta fram den någon dag innan bakning.
Tips!Vill du göra ny surdeg på sista burken startar du vid dag 4. Receptet kan halveras om en mindre sats önskas.
Fler bilder på Surdeg av råg
Detta recept har inga fler bilder.
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!