Svart vinbärssaft i saftmaja

Svart vinbärssaft i saftmaja

Saft på svarta vinbär i saftmaja eller saftkokare med tydliga instruktioner och mått.

Kategori: Dryck
Publicerat:
Författare:

Mängd: 1-2 flaskor.

Tid: .

Ingredienser

  • 1 kg svarta vinbär (ca 2 liter)
  • 300 - 400 g socker

Tillaga så här

  1. Skölj bären i durkslag och ta bort dåliga bär och alla blad. Klasarna gör inget att de är kvar.
  2. Väg de svarta vinbären och häll de sedan i en saftkokare eller saftmaja.
  3. Häll på socker enligt proportionerna ovan ovanpå bären. Rör eventuellt om så att sockret och de svarta vinbären blandas något.
  4. Koka de svarta vinbären i saftmajan tills de vattnats ur helt. Detta brukar ta upp till en timme beroende på hur mogna bären varit och mängden saft som kokas. Tappa gärna ur saften en gång och håll tillbaka den på bären för att blanda sockret och få en jämnare kvalitet mellan flaskorna.
  5. Under tiden svarta vinbärssaften kokas så förbereds flaskorna som skall vara hela och rena. Ta av korkarna på flaskorna och koka dess i vattenbad. Flaskorna läggs i ugnen på 100 grader tills de är torra. Risken för att flaskorna spricker ökar om de är varmare än 100 grader.
  6. När saften kokat färdigt så hälls den via pipen i saftmajan ner i de varma flaskorna. Använd gärna en sil mellan tratten och pipen från saftkokaren för att samla upp eventuella kärnor som åkt med ner i saften. Detta påverkar inte smaken på saften, men då blir svarta vinbärssaften snyggare i flaskorna. Häll saften ändå upp för att minska mängden luft i flaskorna vilket gör att saften håller sig längre.
  7. Förslut flaskorna på en gång och låt de sakta svalna i rumstemperatur.
  8. Förvara flaskorna svalt, gärna i en kallkällare eller kylskåp.
Hållbarhet för svartvinbärsrsaft
    Hållbarheten för saften är minst 6 månader förutsatt att allt har värmts och kokats enligt instruktionerna. Vår saft brukar dock förbrukas innan jul så hur länge den egentligen håller vet jag faktiskt inte.

    Fler bilder på Svart vinbärssaft i saftmaja

    Bild 2 av Svart vinbärssaft i saftmaja Bild 3 av Svart vinbärssaft i saftmaja Bild 4 av Svart vinbärssaft i saftmaja

    Diskussion och synpunkter (4 kommentarer)

    Daniel skrev 2020-12-17: Jennie: Håll koll på bären hur de ser ut i saftkokaren. De ska sjunka ihop och tappa det mesta av sin saft.

    Jennie skrev 2020-08-12: Hej! Tack för recept! Hur vet man när saften kokat klart, så att säga? När det är dags att tömma slangen liksom.

    Liselott Åström skrev 2019-08-12: God svartvinbärssaft utan konserveringsmedel - så enkelt att göra i saftmaja. :)

    Ellinor Flodström skrev 2018-10-26: Tack för ett lättfattligt och bra resept

    Skicka kommentar

    Säkerhetskod Kod:

     

    Dela detta recept

    Sätt betyg

    • Just nu 3.63/5
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5

    Betyg: 3.6/5 (24 röster)

    Fler recept i denna kategori

    Se alla recept i Dryck

     

     


     

    Tack

    Tack! Dina kommentarer kommer att granskas inom kort.