Vetebullar med vaniljkräm
Vetebullar (eller kanelbullar) som blir extra goda tack vare vaniljkrämen.
Kategori:
FikabrödPublicerat:
2011-07-24Författare:
Daniel Lind
Mängd: 48 vetebullar.
Tid: .
Ingredienser
- 50 g jäst
- 150 g margarin
- 5 dl mjölk
- 1,5 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 tsk malen kardemumma
- 15 dl vetemjöl
Fyllning:- 75 g margarin
- 5 msk socker
- 1,5 msk kanel
Till pensling:- 1 ägg
- Pärlsocker
- 2 portioner vaniljkräm (t.ex. Ekströms Marsán som kokas)
Tillaga så här
- Smula ner jästen i en bunke.
- Smält margarinet i en kastrull på svag värme eller i mikrovågsugn.
- Tillsätt mjölk till det smälta margarinet. Kontrollera att blandningen håller 37 grader.
- Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt sedan drygt 2/3 av mjölet till degen.
- Arbeta degen kraftigt i bunken med en träsked ca 5 minuter.
- Tillsätt så mycket av det resterande mjölet att degen blir blank, smidig och släpper kanterna.
- Låt degen jäsa i 30 minuter (åtminstone 10 minuter).
- Arbeta ihop degen lite i bunken och tag sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt lite mer mjöl om så behövs och arbeta degen smidig.
- Dela degen i fyra delar och gör sedan nedanstående för varje del. Detta för att underlätta arbetet då det blir för stor deg att arbeta med annars.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Kavla degen med lätta tag uppåt och åt sidan. Sträva efter att få en rektangel med så raka kanter som möjligt.
- Lyft degen emellanåt och mjöla så att den inte fastnar.
- När degen är knappt centimetertjock så skall den bredas med margarin och därefter strös med kanel och socker.
- Rulla ihop degen och se till att rullen blir fast och jämn.
- Dela rullen i 3 centimeter breda bitar med kniv.
- Ställ de skurna bitarna på plåt.
- Låt jäsa i 15 minuter. Pensla med vispat ägg. Strö pärlsocker över bullarna. Lägg sedan en klick vaniljkräm på varje bulle.
- Grädda kanelbullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
- Låt svalna på galler under duk.
Fler bilder på Vetebullar med vaniljkräm
Diskussion och synpunkter (0 kommentarer)
Detta recept har inga kommentarer än. Du får gärna skriva en!
Skicka kommentar